Обяснени статуси на поръчки

Follow

Seedsman използва статуси на поръчките, за да отбележи къде се намира вашата поръчка в процеса на опаковане и изпращане. Ще ви изпращаме имейли на ключови етапи от пътуването на поръчките ви.

Ще получите имейл, когато подадете поръчката си, когато тя е платена, когато не сме получили плащане и когато поръчката е изпратена.

Препоръчваме ви да проверявате статуса на поръчката си в раздела "Моят профил", ако имате въпроси. Това е най-бързият начин да получите актуална информация.

Поръчката е получена - очаква се плащане


Поръчка получена - не е получено плащане
Плащането се обработва от нашата система и ще бъдете уведомени, когато приключи. (Ако поръчката ви остане в този статус повече от 24 часа, моля, свържете се с екипа на Seedsman)

Поръчка в очакване
Плащането е получено и поръчката ви се намира в нашия склад, където се опакова внимателно от един от нашите служители.

Поръчката е обработена
Поръчката ви е внимателно опакована от нашия екип и е готова за изпращане.

Поръчката е изпратена
Вашата поръчка е изпратена. Ако сте закупили услугата за проследяване, ще можете да намерите информация за проследяването в "Моят профил".

Поръчката е отменена
Вашата поръчка е била отменена от вас или от член на екипа на Seedsman. Ако смятате, че поръчката ви е била отменена неправилно, моля, свържете се с нас.

Направена поръчка - задържана
Поръчката ви е била задържана от някой от екипа на Seedsman и той ще се свърже с вас възможно най-скоро с подробна информация.